top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıEmin Taspinar

Fındığın Tarihi ve Faydaları

Fındığın anavatanı hakkında birçok yazar, tabiat bilgini ve tarihçi değişik görüşler ileri sürmüşlerdir. Arkeolojik kazılar 10000’li yıllarda fındığın beslenme biçimlerinin bir parçası olduğunu kanıtlamaktadır. Çin yazılı kaynaklarında ise 2838 yıllarında Çin’de yetiştiriciliğinin yapıldığı ifade edilen fındığın beş kutsal meyveden birisi olduğu yazılmıştır. Antik Çağ’ın büyük tarihçisi Herodotos (MÖ 490-425), Herodot Tarihi olarak adlandırılan eserinde fındığın Karadeniz’ in doğusunda yetiştirildiğini yazarken, Antik Çağ’da fındığın yağının nasıl çıkarıldığını da tarif etmektedir. Fındık içlerinin bir torbaya konulup sıkılmasıyla fındık yağı elde edilmesi, günümüzde, kırsal kesimde zeytinden ve fındıktan yağ elde edilmesinde kullanılan usullere benzemektedir. Fındık meyvesi çok eski devirlerde insanlar tarafından yenilmiş ve besin değeri takdir görmüştür. Zaman zaman hükümdarların sofralarına giren fındık, sonraları Akdeniz bölgesinde ticaretin artması ve genişlemesi ile bir servet ve bereket timsali halini almıştır. Fındık, insan hayatına öyle bir yerleşmiştir ki geçmişten bugüne kadar edebiyatta, sözlüklerde, seyahatnamelerde ve hatta tıpta adından bahsettirmiştir. Böylelikle fındık insanlığın vazgeçilmez ürünlerinden biri olmuştur. Türkiye şu anda fındık ihracatı konusunda dünyada oldukça önemli bir yere sahiptir. Dünya fındık üretiminin %70-75’i Türkiye’de, geri kalanı ise İtalya, İspanya ve ABD’de üretilmektedir.

Fındığın Faydaları • Demir, bakır, potasyum ve çinko gibi minerallerin doğal kaynağı olan fındık aynı zamanda kalbi koruyan sağlıklı yağlar da içeriyor. • Düzenli fındık tüketimi kolesterolü %27 oranında düşürüyor. • En bilinen özelliği ile her gün biraz fındık yemek enerji verir ve cinsel kuvveti arttırır. • İçeriğindeki yüksek B6 vitamini ile beyindeki elektrik sinyallerinin hızını ve verimliliğini attırır; sinirleri sağlamlaştırır. • Lif, protein ve sağlıklı yağ kompozisyonu ile uzun süreli tokluk sağlar ve aşırı yeme isteğini önler. • Fındık hormonal dengenin de düzelmesine yardımcı olduğundan doğurganlık konusunda anne olmak isteyen kişilerin de güvenle tükettiği bir besindir. • Yapılan araştırmalar emziren annelerin öncesi ve sonrası değerlerini incelediğinde, fındığın anne sütünü arttırdığını ve anne sütünün daha besleyici olmasına katkı sağladığını kanıtlamıştır.




3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kuruyemiş Zayıflatır Mı?

Kuruyemiş; lezzeti kadar sağlığa olan faydalarından dolayı da tercih edilmektedir. Uzmanlar tarafından her gün otuz gram kuruyemiş yenmesi tavsiye edilir. Bu noktada, kuruyemiş tüketmenin kilo alıp ve

Yazı: Blog2_Post
bottom of page