top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıEmin Taspinar

Kuruyemiş Zayıflatır Mı?


Kuruyemiş; lezzeti kadar sağlığa olan faydalarından dolayı da tercih edilmektedir. Uzmanlar tarafından her gün otuz gram kuruyemiş yenmesi tavsiye edilir. Bu noktada, kuruyemiş tüketmenin kilo alıp vermeyle herhangi bir ilgisinin olup olmadığı da merak edilmektedir. Çünkü, her kuruyemişin kalorisi aynı değildir. Bazı kuruyemişler kalori ve yağ bakımından yüksek besin değerine sahiptir. Bu yüzden, kuruyemiş yiyerek kilo almaktan korkanların sayısı bir hayli fazladır.

Kuruyemiş zayıflatır mı veya kilo aldırır mı sorusuna net bir cevap vermek için bilinmesi gerekenler vardır. Çünkü, bu durum; yediğiniz kuruyemişin miktarına ve türüne göre farklılık göstermektedir. Ancak, ideal miktarlarda kuruyemiş yendiği takdirde herhangi bir sorun olmayacağını söyleyebiliriz. Kuruyemişlerdeki yağlar genellikle iyi yağlardan ibarettir. Ayrıca, insan vücudunun kuruyemişlerde bulunan tüm yağları almadığını da ifade etmeliyiz. Bir başka deyişle, kuruyemişin içermiş olduğu besinler vücut tarafından alınmaktadır.


Kuruyemiş Dost Mu Yoksa Düşman Mı?

Kuruyemişlerin her birisi yağ içermektedir. Ancak, yağ miktarı, kuruyemişin türüne göre farklılık gösterir. İnsanların beslenme düzeninde farklı türden yağların alınması gerekli olmaktadır. Bu yağlardan bazıları diğerlerine kıyasla daha faydalıdır. Kuruyemiş içerisinde genel olarak tekli ve çoklu doymamış yağlar bulunur. Bu yağlar; tıpta herhangi bir zararı olmayan iyi yağlar olarak bilinir. Bir başka deyişle, doymuş yağlar yerine bu tür yağlar tüketildiği takdirde kolesterolün düşmesine yardımcı olunur. Bunun yanı sıra, yağların türü de kuruyemişe göre farklılık gösterir. En çok tüketilen kuruyemişlerden birisi olan cevizler çoklu doymamış yağ bakımından zengin olmakla beraber fındık gibi kuruyemişler ise tekli doymamış yağ bakımından zengindir.

Kuruyemiş zayıflatır mı sorusuna cevap vermek için yağ ve kalori hesabı yapmak gerekir. Neredeyse tüm kuruyemişler yağ ve kalori bakımından zengindir. Ancak, kilo kontrolü noktasında hiçbir zaman kuruyemiş yememek doğru olmayacaktır. Bu konu hakkında yapılan araştırmalar ise farklı bir gerçeğe ışık tutmaktadır. Düzenli olarak kuruyemiş tüketen insanların tüketmeyenlere kıyasla kilo almaya daha az meyilli olduğu belirlenmiştir. Buna ek olarak, kuruyemiş tüketmenin vücut ağırlığı üzerindeki etkileri de benzer sonuçlar ortaya çıkarmıştır. Kuruyemiş tüketen insanların vücut ağırlıklarının, vücut kitle endekslerinin veya bel çevrelerinin; kuruyemiş tüketmeyen insanlara kıyasla farklı olmadığı tespit edilmiştir. Bir başka örnekte ise benzer sonuçlara ulaşılmıştır. Kilo vermek adına uygulanan diyette kuruyemiş yiyen insanların yemeyenlere kıyasla daha fazla vücut yağı verdiği tespit edilmiştir.

Tüm bu bilgiler doğrultusunda kuruyemiş zayıflatır mı sorusuna evet cevabını verebiliriz!


Kuruyemiş Kilo Vermeye Nasıl Yardımcı Olur?

Kuruyemiş doğru tüketildiği takdirde zayıflatan bir besindir. Bu durumun birden çok sebebi bulunur.

·Daha önce de söylediğimiz gibi kuruyemiş içerisinde bulunan tüm yağlar vücut tarafından alınmaz. Çünkü, kuruyemişlerdeki yağ; besinin hücre duvarlarında depolanır. Ayrıca, depolanan yağ; sindirim sırasında kolay bir şekilde parçalanmaz. Bu yüzden, kuruyemiş tüketenlerin yağların tamamını alması söz konusu bile değildir. Sonuç olarak, kuruyemiş ile vücuda giren kalori miktarı; zannedilenden yüzde 5 ila yüzde 30 daha az olmaktadır.

·Kuruyemiş yemek; insanların kalori yakmasına sebep olur. Kuruyemiş yiyenlerde enerji ve yağ yakımı artar. Bir başka deyişle, kalori yakılması sayesinde insanlar mevcut kilolarını sürdürebilirler veya kilo verebilirler.

·Kuruyemişlerin kilo vermeye farklı bir etkisi daha bulunur. Kuruyemişler; hem yağ hem de protein ve lif bakımından son derece zengindir. Bu yüzden, kuruyemiş tüketenler, kendilerini daha uzun süre tok hissederler.

Sonuç olarak, kuruyemiş; bilhassa kilo vermek isteyenlerin diyet listesinde kesinlikle olmalıdır.

11 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page